måndag 3 februari 2014

Vi pratar lite konstfibrer!

Det finns så många olika typer utav fibrer på marknaden som vi stickande, virkand och allmänt handarbetande kan ta del utav för att framställa våra alster.
Min personliga favorit är Alpackan som jag mer än gärna stickar av!
Jag brinner för att djuren vi tar ullfibrer från, ska ha det så bra som möjligt och bättre än det!
Sen kommer vi till alla konsfibrer.. Dom förekommer ju i olika mängder ute på marknaden, i olika blandningar med andra fibrer och är består också utav olika saker.

När jag säger konstfibrer tänker du kanske oavkortat på nylon, polyester och akryl.
Det är ju helt rätt! Dessa tre är bl.a. en del utav kategorin konstfibrer. Men det finns också en hel del andra varianter, som jag tänker dra lite kort.

* Vi kan börja med den fibergrupp som kallas Regenatfibrer.
Dessa är fibrer som är framställda utav naturliga produkter. Några exempel är Viscose, mjölk, lyocell och bambu.
Regenatfibrerna är tillverkade av träcellulosa. Ofta används gran, men bambu är givetvis bambu. Mjölkfiberns råmaterial heter Kasein och det går åt ca 7 liter mjölk för att tillverka 1 kg garn. Vill ni se mer hur omvandlingen går till, kan ni titta här 

*Sen har vi syntetfibrerna.
Här hittar vi fibrer som polyester, nylon, akryl och ett helt gäng till. Det som är mest förekommande i garn är de tre förstnämnda.
Dessa syntetfibrer har sin gemensamma nämnare i råmaterialet :olja.
Inte nog med att utgångspunkten är olja, så tillsätts en väldigt massa kemikalier i själva processen då fibern blir till.
Syntetfibrerna tål starka syror och hög temperatur. Därav använder man ofta syntetfibrerna i arbets-&skyddskläder.
Tyvärr så kräver dessa fibrer en otroligt hög mängd kemikalier genom hela färden från råolja till garnnystat du håller i din hand.

Akrylfibern är den största boven i dramat. För att kunna sträcka ut fibern och tvinna den till en tråd garn, behöver man tillsätta lösningsmedel och ännu mer kemikalier. (tillskillnad från nylon och polyester)

Själva tillverkningen av ett syntetgarn medför en stor energiåtgång, stora miljöutsläpp pga kemikalierna och lösningsmedlen. Det är dessutom ett fruktansvärt resursslöseri, då vi i världen knappast behöver bruka mer olja än vad vi redan gör. Ett plagg i ett akrylgarn har också en allt kortare livslängd än ett plagg i en naturfiber t.ex. ull!


Till råga på allt är råvarorna och kemikaliepåfrestningarna otroligt giftiga och faktiskt cancerframkallande..
Plaggen andas dåligt, har en "gnisslande" känsla och ja.. Jag hade då aldrig klätt vare sig mig själv eller mitt barn i en hemskickad tröja av rent akrylgarn.

Här hittar ni en länk till en rapport från Naturskyddsföreningen, om olika typer utav fibrer bl.a.


Jag hoppas verkligen att detta lockar till ett större medvetande hos alla garnälskare! Dessvärre möter jag människor varje vecka som inte vet att akryl faktiskt är ren råolja från början. Det är inte förr än medvetenhet ökar, som man kan göra ett aktivt val utefter eget tycke!

Jag har gjort mitt val- mer naturfiber åt folket!!




2 kommentarer:

  1. hej ..härlig sida du har :-)
    jag undrar om det är akrylgarn som "glittrar" litegrann . Har en matta som är flerfärgad och vissa av garnerna ( som jag trodde var bomull) glittrar och jag tror att det är akryl...kan det vara det ? svejs från Kirsi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Tack så mycket, vad kul att du hittat hit!
      Det som glittrar i din matta är mycket riktigt inte en naturfiber. Glittertråd är oftast gjord av metall, kupro, polyamid eller polyester. Men viss glittereffekt kan man få utav naturfibern viscose. Svårt att försöka luska ut om det är det ena eller andra kanske, men bara något konstmaterial kan skapa en "reflex", dvs ett starkt glimmer.

      Det är ju möjligt att mattan är gjord av ett bomullsgarn fast som har en tråd glitter i sig. Därav är ju inte hela mattan i ett konstmaterial. Om du tvättat den gång så bör du märka om den "gnisslar" och nopprar sig -då är det troligen ett akryl garn med glitter i. Bomull går ju utmärkt att tvätta, och upp till 60 grader så håller den form fint!

      Hoppas det hjälpte dig lite grann att möjligen reda ut vad mattan kan vara gjord av. Tack för frågan!
      Hälsningar Sofia

      Radera