måndag 21 oktober 2013

Porträtt; Kaffe Fassett



Kaffe Fassett (uttalas [kejf asset]) föddes i San Francisco, Kalifornien år 1937.
Han räknas som en av samtidens mest färgstarka och innovativa textilkonstnärer, då Kaffe är mest känd för sina stickade och kviltade kläder, men har även visat prov på fantastisk teknik inom broderi, lappteknik och keramik.
Kaffe vill "måla" med hjälp utav garn, tyg eller mosaik och skapa en levande bild.

Vid 19-års ålder vann Kaffe ett stipendium till Museum of Fine Arts School i Boston, men avbröt sina studier efter 3 månader och åkte till London för att måla.
År 1964 bosatte han sig i England för gott.

Vid ett tillfälle besökte Kaffe en skottsk ullfarm med sin vän, tillika designern Bill Gibb, och introducerades så för färgrika garner.
Landskapets färger runt omkring inspirerade Kaffe, och målet blev att hitta garner med samma färger -att måla med.
Vid dagens slut åkte Kaffe från ullfarmen med 20 färger av Shetland ull och ett par stickor. På tåget hem lärde en passagerare honom att sticka, och här började äventyret som idag resulterar i över 30 olika böcker med design.
Kaffes första design fick en hel sida i Vouge Knitting Magazine, vilket är helt unikt i sig.

Kaffe Fassetts främsta prioritet har alltid varit färg och mönsterkombinationer, snarare än själva konstruktionen på plagget. Sedan 80-talet har Kaffe sammarbetat med designern och läraren Liza Prior Lucy, med just konstruktion.
Tack vare Liza, har Kaffe fått möjligheten att designa tyger, kostymer och scensättningar för the Royal Shakespear Company, vid sidan om sitt egna arbete med allt från stickning, border, mosaiker, kviltning med mera.



Kaffe har även slått igenom rejält med sina böcker, mönster- och materialsatser och utställningturnéer.
Han är den första textilkonstnären någonsin att ensam ha fått ställa ut sina verk och idéer vid Victoria & Albert Museum i London.
Utställningen blev mycket populär och turnerande runt i nio olika länder, bl.a. i Sverige; på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm år 2006.

Vid sidan om allt arbete har Kaffe också varit programledare för hantversrelaterade tv- och radioprogram för BBC och Channel 4, inklusive hans egna program Glorious Color.

Kaffes verk är djärva, personliga och innehåller hela färgspektran samtidigt som det är en delikat mönsterkonstruktion. Det är helt enkelt fantastiska kombinationer av färger och mönster i ett och samma plagg, utan att det blir för rörigt eller svårförstått.

I dagsläget har Kaffe ett tätt samarbete med Rowan, där han designar för Rowan Patchwork and Quilting samt allehanda stickade plagg och projekt för Rowan Yarns.




På sin hemsida Kaffe Fassett Studio, kan du läsa mer om denne fantastiska man och hans mönster, idéer och verk.

Kaffes böcker finns givetvis att få tag i på svenska. De flesta biblioteken brukar ha någon eller några utav hans böcker, men annars finns de att få tag på i olika bokhandlar eller på nätet.
Många mönster kan verka lite för svåra eller mäktiga för att man ska ta sig an projekten själv. Men en bok utav Kaffe Fassett kan vara lika så fin att ha placerad på soffbordet eller i en hylla, så att man enkelt kan öppna den då och då för inspiration eller en uppiggande färgklick i vardgen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar