Känns tusan så skönt eftersom jag alltid blir jätteåksjuk när jag sitter på tåget. 4 timmars plåga tur och retur har jag just kämpat mig igenom. Nu ska här pratas bomull!
-------------------------------------------------------------
Bomull -eller Gossypium som växten heter med ett vetenskapligt namn.
..påstås ha odlats först på Yucatánhalvön i Mexiko omkring 8000 år före Kristus.
Till Europa kom bomullen inte förrän runt år 0, via "Sidenvägen" som var en ca 10.000 km lång väg från Kina till Medelhavsområdet.
Här fraktades fibern, som vid tiden odlades i Indien, Egypten och Mellanöstern, via kamel och häst.
På 800-talet började bomullen odlas i Europa. Araberna tog med sig fibern till Spanien och döpte den till Qutn - el cotón på Spanska. På engelska fick den sedan namnet Cotton när den nådde Manchester i England på 1300-talet.
Bomullsproduktionen tog därefter fart i Lancashire i England och på 1700-talet började man blanda fibern med lin som man hade gott om i området.
Det fina hantverket stötte dock på hinder under 1700-talet då den industriella revolutionen ägde rum och massproduktion var ett faktum. Då prioriterades massexport och ett stort slaveri ägde rum i de bullriga, smutsiga fabrikerna.
1764 uppfanns den första spinnmaskinen Spinning Jenny utav James Hargreaves i USA och på bara ca 100 år framöver skulle bomullsexporten växa från nästan ingenting till att stå för ca hälften av USAs exportinkomster. -Bomullen var eftertraktad i stora delar av världen och var här för att stanna!
Den stora expansionen utav bomullsfält i USA ledde till den välkända handeln med slavar. Det behövdes människor för att plocka mängden bomull ute på fälten och trots att slavhandeln stoppats över Atlanten 1808, fanns det inget skydd mot de människor som redan befann sig i Amerika.
Tidigare hade slavarna arbetat på veteodlingar, men då intresset för bomullen stigit, lönade det sig för ägarna att sälja slavarna till den Amerikanska Södern där bomullsodlingarna skrek efter arbetskraft.
I Sverige kom bomullen under vikingatiden med handels- och erövringsskeppen. Dock hade fibern ingen större betydelse i norden då varmare fibrer tillämpades.
- Bomullsfiberns yta är ojämn -därav blir den lätt smutsig och måste tvättas varmt och rikligt för att kunna bli ren. Bra är att bomull tål hård tvätt!
- Bomull är mycket starkt! -tack vare fibrernas placering i en spiralliknande form.
- Bomull är inte en elastisk fiber. -den töjer sig inte lätt, men återgår inte heller till sin ursprungsform.
- Bomull skrynklar lätt. -strykning och mangling får tillämpas!
- Bomull tillhör inte den grupp fibrer som isolerar värme bra -tvärtom leder den bort värme från huden och passar därigenom utmärkt som ett svalare plagg!
- Bomull kan angripas av bakterier och mögelsvamp. -här tåler blekt bomull mer än oblekt. Men det skadar aldrig att vädra sitt plagg med jämna mellanrum, förvara det på ett torrt och svalt ställe och låta det torka ordentligt efter tvätt!
- Bomull kan även angripas av silverfisk som tycker om att bygga bo i materialet. Däremot angrips det ej av mal!
- Blekt bomull är inte lika hållbart som oblekt bomull
Ekologisk bomull
Man kan alltid diskutera länge och väl huruvida en fiber verkligen kan vara ekologisk eller ej.
De kriterier som finns för att man ska kunna kalla en bomullsfiber, sedermera ett bomullsgarn/tyg, är:
De kriterier som finns för att man ska kunna kalla en bomullsfiber, sedermera ett bomullsgarn/tyg, är:
- Bomullsväxten ska ha odlats utan någon form av bekämpningsmedel eller gödningsmedel.
- Bomullsfibern får inte utsättas för kemikalier på sin väg genom textilindustrin.
Oavsett om bomullen får klassas som ekologisk eller ej, så innebär odlandet utav bomullsväxten en stor påverkan på sötvattnets kretslopp och biologiska mångfald.
Det kan gå åt så mycket som 29.000 liter vatten för att endast tillverka 1 kilo bomull!!
-samtidigt lider djur och människor världen över i brist på rent dricksvatten...
Oekologisk bomull / vanligt förekommande bomull
För att odla "vanlig" bomull krävs det stora mängder jordbrukskemikalier.
Bomullsodlingarna runt om i världen behöver årligen:
- En fjärdedel av världens användning av insektsbekämpningsmedel
- En tiondel av världens användning av ogräsmedel
Det värsta är att det inte stanna här. Gifterna sprider sig vidare ner i marken och ut i näringskedjorna och är på sikt ödeläggande för funktionerna i olika ekosystem.
Man ska även räkna med alla de människor som arbetar på bomullsodlingarna. De lider utav den direktkontakt med kemikalierna som ligger till följd av bristande kunskap, skyddsutrustning och socialt skydd.
Man ska även räkna med alla de människor som arbetar på bomullsodlingarna. De lider utav den direktkontakt med kemikalierna som ligger till följd av bristande kunskap, skyddsutrustning och socialt skydd.
Jag, för min del, tycker att detta tåls att tänka noga på. Bomullen finns överallt i vår vardag -inte bara i kläder, utan i interiör, förbandsartiklar och till och med inom den elektriska industrin.
Det är svårt att idag utesluta bomullen i vår vardag, men jag menar att en ökad medvetenhet om problemen och riskerna vi utsätter andra människor och naturen alltid är steg 1.
Gå gärna in på WWF:s hemsida och läs mer -där kommer du hitta en del information jag tagit upp här.
Gå gärna in på WWF:s hemsida och läs mer -där kommer du hitta en del information jag tagit upp här.