torsdag 26 december 2013

Stickad havskräfta..

Gokväll på er alla!
Hoppas ni haft en härlig jul och får en god fortsättning. 

Julledighet innebär extra tid att sticka, vilket såklart är den ultimat sysselsättningen!
Har ni hittat något nytt att sticka, eller kör ni på taktiken att göra klart alla ufon kanske..? ;)

Jag för min del började med en ny kofta för någon vecka sedan. Och jisses så det går undan! Livet och ena ärmen är redan klara. Nu slavar jag på med den andra, (grymt tråkiga) ärmen. Samma sak igen... Otroligt tråkigt, hehe.. 

Koftan jag stickar heter Jomfruhummer och är designad den danska kvinnan Bente Geil. Självklart använder jag hennes nya garn Hamp & Uld, eller på svenska, Hampa & Ull. 

Den blir såååå fiiiin!!!

(föresten, en liten dansk-lektion.. Jomfruhummer betyder på svenska Havskräfta! Väldigt fint med ordet "jomfru" om du frågar mig!)

Livstycket och ärmen i sin helhet!


Det fina mönstret som ser ut som en solfjäder, eller blomma!

lördag 21 december 2013

Finished

Nu har jag äntligen stickat färdigt och blockat min fina kofta i Sandnes Alpakka.
Faktum är att den legat färdig i sticke-korgen nästan en hel vecka innan jag fick tummen loss och blötte upp den. Allt annat ska ju komma i vägen...!!
MEN! Såhär fin blev den! Supermjuk och stilren -det är bara knappen som saknas! Dock har jag inte provat den i "totalt färdigt tillstånd" än.. Jag testade den lite snabbt efter att jag fäst sista tråden, och tror ni inte att den satt helt knasigt på mig då..!! Har blockat den superhårt och fått ut den till mina mått. Nu får den lufttorka det allra sista, hängandes på min fina provdocka jag fått låna avmin käre chef. Sen ska jag ta den på mig och hoooooooppas att den passar!! Hålla alla tummar ni har, är ni snälla!!

Kort och gott -en fin kofta som går ganska snabbt att sticka.
Nu är jag redan i full gång med min Jomfruhummer av Geilsk........



lördag 14 december 2013

Vi pratar Merinoull!

Dagarna går oförskämt fort. Speciellt för den (läs jag) som jobbar en sisådär 50 timmar i veckan. Tyvärr blir det inte mycket tid över till att skriva här -men jag har en massa att dela med mig av..

Jag tänkte börja prata en del om fibrer och gå in lite mer på djupet -för att ge er ett bredare perspektiv i ert handarbete och val av material.

----------------------------------------------------------------

Först ut kör vi på med merinoullen!

Merinooullen är nästan den bästa uppfinningend när det kommer till handarbetsmaterial!
Merinoullen kommer från merinofåret, ett får som är en korsning utav flera olika fårraser. Merinofåret har blivit framavlat för att producera speciell tunn och fin ull.
Ursprungligen kommer merinofåret från Nordafrika, och i slutet av 1100-talet landade det på Spansk mark.

Just namnet merino kom på 1400-talet, efter de kungliga fårinspektörerna som hette "merinos".
I början på 1800-talet så fick de första merinofåren, som så många andra djur, följa med till nyss upptäckta delar av världen; nämligen Australien och Nya Zeeland.

Idag har Australien flest antal merinofår. Men även Nya Zeeland har en stor andel och en enorm produktion.

Merinoullen är -tillskillnad från "vanlig" fårull, en betydligt finare, tunnare och mjukare fiber. Den är väldigt elastisk och kan därför spinnas ut till fintrådigt kamgarn.
Orsaken till den tunna och fina fibern, är just tjockleken på ullfibrerna. Ju tunnare fibern är, desto finare blir ullen.
Denna tjocklek regleras av hurvida fåret lever och mår!
Om fåret får vandra på stora betesmarker, får riktigt med motion och sparsamt med föda, så blir ullfibern tunnare och finare.
Däremot ger stress och dålig skötsel, en ojämn och fragil fiber -en ohållbar ullfiber.

Jämför man fibrer från merinoullen med nästan vilket annat fårs som helst, så ser man att merinofibern är väldigt krusig. Det är faktiskt så att en merinofiber kan ha upp till 40 krusningar per centimeter!
Den krusiga strukturen gör så att luftens binds och isolerar värme väldigt bra!
Merinoullen har därför egenskaperna att värma när det är kallt och andas när det är varmt. De luftiga fibrerna transporetar också bort fukt från kroppen till utsidan av plagget utan att suga åt sig!

Ett plagg i merinoull funkar lika bra på sommaren som på vintern!
Och speciellt bra är det till små barn och bebisar som behöver värme och plagg som andas.

2008 gick Kalla Fakta ut med ett reportage som handlade om merinofåren och behandlingen utav dessa vid klippning.
Ordet mulesing uppkom och sitter säkert fast på mångas minnen. Men vad innebär egentligen mulesing?
Lika väl som det är viktigt att ta avstånd från när djur behandlas illa, så tycker jag att det är viktigt att faktiskt veta vad det är man tar avstånd från!

Mulesing heter alltså den teknik när man behandlar fåren för att förebygga angrepp från blåflugan.
Blåflugor kommer ursprungligen från Sydafrika, men trivs oerhört bra i den varma klimatet i främst Australien.
Merinofåren har väligt djupa hudveck, som ett resultat av den rika mängden ull, och ett varmt klimat frambringar mycket fukt hos djuren. Fukt lockar den lömska blåflugan som lägger ägg i djurens hud, speciellt där det finns avföring och urin.
När larverna kläcks, livnär de sig på fåren och de stackars djurens äts levande från under huden.

Mulesing har förekommit sedan 1930-talet och går ut på att klippa bort hud kring fårens analöppning, för att förebygga angrepp från blåflugor.
Tanken är väl god, men ingreppet görs utan att djuren får bedövning.
Fårens stoppas ner i en tunna där endast bakdelen och huvudet sticker upp och så klipper man, rått, upp huden med sax.
Behandligen är oerhört smärtsamt och stressande och djuren lider i flera månader.

Många företag tog avstånd och arbetar än idag på att följa upp huruvida denna behandling pågår eller ej. Detta gäller dock inte alla - och kom ihåg att även du som konsument har ett ansvar! Ställ krav och fråga din garnbutik och leverantör hur just deras merinoull blir till.
Att göra något så enkelt som att ta avstånd från osjysst behandling av djur är ett viktigt steg på vägen för att saker och ting ska gå rätt till!


I övrigt är merinoullen en ren naturprodukt och förnyelsebar råvara!
Ny ull växer ut med detsamm efter var klippning av fåren. Tackvare att djuren inte kräver mycket föda, spar och bevarar man således växtligheten.

Ditt plagg i merinoull blir ett mycket hållbart sådant! Ullen är slitstark och hållbar -kläderna vara längre och tappar inte gärna formen.

Materialet är också mycket lättskött tackvare dess självrengörande förmåga då det inte tar upp fukt och lukt. -Ditt plagg behöver inte tvättas lika ofta!


Ut och sticka i merinoull! Men kom ihåg att dubbelkolla så att fåren även har det bra..


söndag 8 december 2013

Kanske vill Du sticka..

Gokväll på er alla!
Strömmen behagade uppenbara sig tidigare idag och vi har haft lite fest med moster, morbror och kusin. Därav ett sent inlägg..
Imorgon styr jag kosan mot Stockholm igen och en tuff period med mycket jobb fram till jul.

Men denna vecka vill jag tipsa lite extra om de fantastiska norskmönsterna som på sistone uppkommit i allt nyare och fräschare konstellationer!
Min nästa craving av stickad kofta är moellen Nancy ur Sandnes katalog Tema 35


Nancy är en, egentligen ganska enkel norskkofta, men väldigt fin i mönstret tycker jag. En perfekt modell, och jag älskar halsringningen och de lite baggy ärmarna. Koftan stickas i Sandnes Mini Alpakka, ett 100% Alpakka ullgarn som finns i många fina färger. Projektet stickas på stickor 2.5 & 3 mm, och då får du en masktäthet på 27 maskor med slätstickning.



I samma katalog finn det en hel del andra projekt med norskmönster -både till herr och dam. Till barn finns det en helt egen katalog -Tema 34.

Kanske är Du sugen på att sticka norskmönster?!
I ett härligt Alpakkagarn blir den dessutom varm och skön, oavsett om du stickar i ett tunt garn!

tisdag 3 december 2013

Inspo

Jag måste slå ett slag för, och rekommendera en butik för er garnfantaster som har vägarna förbi norra Stockholm..

Igår var det dags för event med Sandnes Garn. Vi besökte Garnboa i Norrtälje, och Jesus vilken söt butik! Ligger mitt inne i den idylliska och pittoreska stan med riktig Madicken-feeling. 

Garnboa har en hel del garnkvaliteter b.la Sandnes, Kalinka och Shulana. Du hittar även material till sömnad och broderi, samt en del färdigt hantverk så som trasmattor och träslöjd -från duktig hantverkare i Roslagen.

Har du vägarna förbi? Kika in i butiken och hälsa på, generösa öppetider erbjuds fram till jul!
Här hittar du mer info -->> Garnboa i Norrtelje

"

söndag 1 december 2013

Kanske vill Du sticka..

Gårdagen spenderade jag i Karlstad på ett event vi hade med Sandnes Garn. Väldigt roligt att få träffa alla kunder och åka runt till olika garnaffärer.
Men då jag jobbade igår hann jag inte med att presentera veckans "Kanske vill Du sticka.."
Så vi tar det idag istället!


För, kanske vill du sticka denna underbara långkofta/kappa till en söt liten tös eller påg! Mönstret heter Winter Garden och är designad av Allison Britt.



Koftan är stickad i ett DK/8ply garn med en stickfasthet på 22m = 30v på 4mm stickor. Du hittar mönstret på Ravelry där du kan köpa det för $6.00 AUD.

Jag tycker att kappan är supersöt och funkar lixom att ha ett tag då det inte gör så mycket om den blir kortare. Man kan sticka eller virka på lite längd på ärmarna allt eftersom barnet växer!




Ett annat überfint mönster är toppen/tunikan Snowflake av Tin Can Knits.



Denna topp har ett väldigt enkelt, slätstickat liv och ärm, medans oket är ett lacestickat spetsparti med snygg raglanknäppning. 
Toppen kräver ett garn med 22m = 10cm med 2.75-3.75mm stickor. 
Storlekarna sträcker sig ända från newborn-4XL, och jag tycler att det är fantastiskt med mor&dotter plagg!!


Om man inte riktigt känner för att sätta stickorna i en hel tröja till sig själv, kan man alltid börja på en till sin dotter, barnbarn, systerson eller dyl. Mest för att se hur den är att sticka ;)

Glad 1:a advent alla!!