torsdag 26 december 2013

Stickad havskräfta..

Gokväll på er alla!
Hoppas ni haft en härlig jul och får en god fortsättning. 

Julledighet innebär extra tid att sticka, vilket såklart är den ultimat sysselsättningen!
Har ni hittat något nytt att sticka, eller kör ni på taktiken att göra klart alla ufon kanske..? ;)

Jag för min del började med en ny kofta för någon vecka sedan. Och jisses så det går undan! Livet och ena ärmen är redan klara. Nu slavar jag på med den andra, (grymt tråkiga) ärmen. Samma sak igen... Otroligt tråkigt, hehe.. 

Koftan jag stickar heter Jomfruhummer och är designad den danska kvinnan Bente Geil. Självklart använder jag hennes nya garn Hamp & Uld, eller på svenska, Hampa & Ull. 

Den blir såååå fiiiin!!!

(föresten, en liten dansk-lektion.. Jomfruhummer betyder på svenska Havskräfta! Väldigt fint med ordet "jomfru" om du frågar mig!)

Livstycket och ärmen i sin helhet!


Det fina mönstret som ser ut som en solfjäder, eller blomma!

lördag 21 december 2013

Finished

Nu har jag äntligen stickat färdigt och blockat min fina kofta i Sandnes Alpakka.
Faktum är att den legat färdig i sticke-korgen nästan en hel vecka innan jag fick tummen loss och blötte upp den. Allt annat ska ju komma i vägen...!!
MEN! Såhär fin blev den! Supermjuk och stilren -det är bara knappen som saknas! Dock har jag inte provat den i "totalt färdigt tillstånd" än.. Jag testade den lite snabbt efter att jag fäst sista tråden, och tror ni inte att den satt helt knasigt på mig då..!! Har blockat den superhårt och fått ut den till mina mått. Nu får den lufttorka det allra sista, hängandes på min fina provdocka jag fått låna avmin käre chef. Sen ska jag ta den på mig och hoooooooppas att den passar!! Hålla alla tummar ni har, är ni snälla!!

Kort och gott -en fin kofta som går ganska snabbt att sticka.
Nu är jag redan i full gång med min Jomfruhummer av Geilsk........



lördag 14 december 2013

Vi pratar Merinoull!

Dagarna går oförskämt fort. Speciellt för den (läs jag) som jobbar en sisådär 50 timmar i veckan. Tyvärr blir det inte mycket tid över till att skriva här -men jag har en massa att dela med mig av..

Jag tänkte börja prata en del om fibrer och gå in lite mer på djupet -för att ge er ett bredare perspektiv i ert handarbete och val av material.

----------------------------------------------------------------

Först ut kör vi på med merinoullen!

Merinooullen är nästan den bästa uppfinningend när det kommer till handarbetsmaterial!
Merinoullen kommer från merinofåret, ett får som är en korsning utav flera olika fårraser. Merinofåret har blivit framavlat för att producera speciell tunn och fin ull.
Ursprungligen kommer merinofåret från Nordafrika, och i slutet av 1100-talet landade det på Spansk mark.

Just namnet merino kom på 1400-talet, efter de kungliga fårinspektörerna som hette "merinos".
I början på 1800-talet så fick de första merinofåren, som så många andra djur, följa med till nyss upptäckta delar av världen; nämligen Australien och Nya Zeeland.

Idag har Australien flest antal merinofår. Men även Nya Zeeland har en stor andel och en enorm produktion.

Merinoullen är -tillskillnad från "vanlig" fårull, en betydligt finare, tunnare och mjukare fiber. Den är väldigt elastisk och kan därför spinnas ut till fintrådigt kamgarn.
Orsaken till den tunna och fina fibern, är just tjockleken på ullfibrerna. Ju tunnare fibern är, desto finare blir ullen.
Denna tjocklek regleras av hurvida fåret lever och mår!
Om fåret får vandra på stora betesmarker, får riktigt med motion och sparsamt med föda, så blir ullfibern tunnare och finare.
Däremot ger stress och dålig skötsel, en ojämn och fragil fiber -en ohållbar ullfiber.

Jämför man fibrer från merinoullen med nästan vilket annat fårs som helst, så ser man att merinofibern är väldigt krusig. Det är faktiskt så att en merinofiber kan ha upp till 40 krusningar per centimeter!
Den krusiga strukturen gör så att luftens binds och isolerar värme väldigt bra!
Merinoullen har därför egenskaperna att värma när det är kallt och andas när det är varmt. De luftiga fibrerna transporetar också bort fukt från kroppen till utsidan av plagget utan att suga åt sig!

Ett plagg i merinoull funkar lika bra på sommaren som på vintern!
Och speciellt bra är det till små barn och bebisar som behöver värme och plagg som andas.

2008 gick Kalla Fakta ut med ett reportage som handlade om merinofåren och behandlingen utav dessa vid klippning.
Ordet mulesing uppkom och sitter säkert fast på mångas minnen. Men vad innebär egentligen mulesing?
Lika väl som det är viktigt att ta avstånd från när djur behandlas illa, så tycker jag att det är viktigt att faktiskt veta vad det är man tar avstånd från!

Mulesing heter alltså den teknik när man behandlar fåren för att förebygga angrepp från blåflugan.
Blåflugor kommer ursprungligen från Sydafrika, men trivs oerhört bra i den varma klimatet i främst Australien.
Merinofåren har väligt djupa hudveck, som ett resultat av den rika mängden ull, och ett varmt klimat frambringar mycket fukt hos djuren. Fukt lockar den lömska blåflugan som lägger ägg i djurens hud, speciellt där det finns avföring och urin.
När larverna kläcks, livnär de sig på fåren och de stackars djurens äts levande från under huden.

Mulesing har förekommit sedan 1930-talet och går ut på att klippa bort hud kring fårens analöppning, för att förebygga angrepp från blåflugor.
Tanken är väl god, men ingreppet görs utan att djuren får bedövning.
Fårens stoppas ner i en tunna där endast bakdelen och huvudet sticker upp och så klipper man, rått, upp huden med sax.
Behandligen är oerhört smärtsamt och stressande och djuren lider i flera månader.

Många företag tog avstånd och arbetar än idag på att följa upp huruvida denna behandling pågår eller ej. Detta gäller dock inte alla - och kom ihåg att även du som konsument har ett ansvar! Ställ krav och fråga din garnbutik och leverantör hur just deras merinoull blir till.
Att göra något så enkelt som att ta avstånd från osjysst behandling av djur är ett viktigt steg på vägen för att saker och ting ska gå rätt till!


I övrigt är merinoullen en ren naturprodukt och förnyelsebar råvara!
Ny ull växer ut med detsamm efter var klippning av fåren. Tackvare att djuren inte kräver mycket föda, spar och bevarar man således växtligheten.

Ditt plagg i merinoull blir ett mycket hållbart sådant! Ullen är slitstark och hållbar -kläderna vara längre och tappar inte gärna formen.

Materialet är också mycket lättskött tackvare dess självrengörande förmåga då det inte tar upp fukt och lukt. -Ditt plagg behöver inte tvättas lika ofta!


Ut och sticka i merinoull! Men kom ihåg att dubbelkolla så att fåren även har det bra..


söndag 8 december 2013

Kanske vill Du sticka..

Gokväll på er alla!
Strömmen behagade uppenbara sig tidigare idag och vi har haft lite fest med moster, morbror och kusin. Därav ett sent inlägg..
Imorgon styr jag kosan mot Stockholm igen och en tuff period med mycket jobb fram till jul.

Men denna vecka vill jag tipsa lite extra om de fantastiska norskmönsterna som på sistone uppkommit i allt nyare och fräschare konstellationer!
Min nästa craving av stickad kofta är moellen Nancy ur Sandnes katalog Tema 35


Nancy är en, egentligen ganska enkel norskkofta, men väldigt fin i mönstret tycker jag. En perfekt modell, och jag älskar halsringningen och de lite baggy ärmarna. Koftan stickas i Sandnes Mini Alpakka, ett 100% Alpakka ullgarn som finns i många fina färger. Projektet stickas på stickor 2.5 & 3 mm, och då får du en masktäthet på 27 maskor med slätstickning.



I samma katalog finn det en hel del andra projekt med norskmönster -både till herr och dam. Till barn finns det en helt egen katalog -Tema 34.

Kanske är Du sugen på att sticka norskmönster?!
I ett härligt Alpakkagarn blir den dessutom varm och skön, oavsett om du stickar i ett tunt garn!

tisdag 3 december 2013

Inspo

Jag måste slå ett slag för, och rekommendera en butik för er garnfantaster som har vägarna förbi norra Stockholm..

Igår var det dags för event med Sandnes Garn. Vi besökte Garnboa i Norrtälje, och Jesus vilken söt butik! Ligger mitt inne i den idylliska och pittoreska stan med riktig Madicken-feeling. 

Garnboa har en hel del garnkvaliteter b.la Sandnes, Kalinka och Shulana. Du hittar även material till sömnad och broderi, samt en del färdigt hantverk så som trasmattor och träslöjd -från duktig hantverkare i Roslagen.

Har du vägarna förbi? Kika in i butiken och hälsa på, generösa öppetider erbjuds fram till jul!
Här hittar du mer info -->> Garnboa i Norrtelje

"

söndag 1 december 2013

Kanske vill Du sticka..

Gårdagen spenderade jag i Karlstad på ett event vi hade med Sandnes Garn. Väldigt roligt att få träffa alla kunder och åka runt till olika garnaffärer.
Men då jag jobbade igår hann jag inte med att presentera veckans "Kanske vill Du sticka.."
Så vi tar det idag istället!


För, kanske vill du sticka denna underbara långkofta/kappa till en söt liten tös eller påg! Mönstret heter Winter Garden och är designad av Allison Britt.



Koftan är stickad i ett DK/8ply garn med en stickfasthet på 22m = 30v på 4mm stickor. Du hittar mönstret på Ravelry där du kan köpa det för $6.00 AUD.

Jag tycker att kappan är supersöt och funkar lixom att ha ett tag då det inte gör så mycket om den blir kortare. Man kan sticka eller virka på lite längd på ärmarna allt eftersom barnet växer!




Ett annat überfint mönster är toppen/tunikan Snowflake av Tin Can Knits.



Denna topp har ett väldigt enkelt, slätstickat liv och ärm, medans oket är ett lacestickat spetsparti med snygg raglanknäppning. 
Toppen kräver ett garn med 22m = 10cm med 2.75-3.75mm stickor. 
Storlekarna sträcker sig ända från newborn-4XL, och jag tycler att det är fantastiskt med mor&dotter plagg!!


Om man inte riktigt känner för att sätta stickorna i en hel tröja till sig själv, kan man alltid börja på en till sin dotter, barnbarn, systerson eller dyl. Mest för att se hur den är att sticka ;)

Glad 1:a advent alla!!


torsdag 28 november 2013

Julklappstips no. 2

....blir även denna gång ett boktips. 
Eller rättare sagt TVÅ boktips. 

Böckerna Sticka steg för steg och Virka steg för steg är två fantastiska böcker skrivna av Vikki Haffenden & Frederica Patmore / Sally Harding. Innehållet är vad det låter... Steg för steg hur du stickar/virkar. Men den passar inte bara nybörjaren som behöver bra beskrivningar på olika tekniker, utan den är ett perfekt komplement i den stickare/virkares bokhylla vars drömmar om en egnedesignad kofta eller avancerade disktrasa, är på randen att bli verklighet. 
Böckerna innehar så otroligt många tekniker med bra bilder och mönster så att man faktiskt kan våga och tillåta sig själv att kasta sig ut i mönsterkonstruktionens värld.

- Det är alltså två böcker som kan bringa mycket glädje i en hängiven handarbetare/skas liv!
Finns att köpa på de flesta bokhandlar och även i vissa garnbutiker ute på gatorna. 
Välkommen till Ekens garn på Ringvägen till exempel!



onsdag 27 november 2013

Åh, Du fantastiska stickade..

Det är något konstigt med det mesta nuför tiden.
Jag menar, ta bara vädret som minst sagt är knäppt - igår var det huuur kallt och krispigt i luften som helst här i Stockholm och jag fick anledning att ta fram min fina, stickade mössa i Sandnes Soft Alpakka. Den är burgundy röd och fin - passar perfekt till min indie-inspirerade halsduk och mina fina mönsterstickande vantar i Indiecitas 100 % Alpakka.
Jag gladde mig åt att ha en utav de finaste mössorna på stan....ända tills imorse när jag gick utanför porten och åkte till jobbet. Det är ca 10 steg från porten till bullhållplatsen (jag vet!!!, men hallå det är ju storstan...). På dessa 10 stegen hann mitt huvud bli sådär kokande hett att jag bara var tvungen att dra av mig myssen.... Deprimerande!!!

Ni får ursäkta att jag kommit med lite få inlägg på sistone. Jag jobbar hela dagarna (visserligen i garnaffären, men det tar också på krafterna...) och jag tror dessutom att jag kan ha en förkylning/virus i kroppen som bara ligger där och inväntar ett svagt moment från min sida. Jag är helt frisk och så!!, men när jag kommer hem runt 7 så stupar jag i sängen och orkar bara sticka några varv och titta på ett par avsnitt av Ally McBeal (jag vet, gammal men underbar serie) Finns på Netflix!!

Jag nämnde att det var något konstigt med dessa tider.. Well, ni som känner mig vet att jag inte är ett så stort fan av julen. Inte ett fan alls för att vara uppriktig!
Men jag har blivit lite hooked på att sticka små ting som faktiskt hör julen till...

Jag tipsade för ett tag sen om boken Julkulor av Arne & Carlos
Nu stickar jag julkulor själv som ska vara skyltningsmaterial. Men jag tycker att dom är så himla fina och boken ger så hemskt mycket inspiration att jag nu satt upp som mål att en framtida jul i mitt liv, kunna fylla en hel gran med endast stickade julkulor!

Men nej, var inte oroliga förresten. Jag kommer inte börja gilla julen och all dess hysteri bara för några små julkulors skull.....;)


söndag 24 november 2013

Ögongodis

Mitt fina, fina nysta i Geilsk fantastiska kvalitét Hampa och Ull! 
Jag går och klämmer, känner och sniffar på detta nystan mest hela tiden. Älskar att det är så rustikt och ändå har en sån fin glans och känsla.
Perfekt varm, solgul nyans som påminner om min gamla balklänning.. Du ska få bli en mössa och senare även mönstret Jomfruhummer av Bente Geil!!




lördag 23 november 2013

Kanske vill Du sticka..

Lördagar får bli dagen då jag presenterar mitt sticktips "Kanske vill Du sticka.." för denna veckan!

Denna dag kan jag inte riktigt bestämma mig, så det blir två tips- två superfina plagg som jag är jättesugen på att sätta stickorna i!!

Först ut har vi den supersöta koftan Secrecy som är designad av Hanna Maciejewska. 




Den midjekorta koftan med 3/4 lång ärm stickas med ett "lace/2ply" garn på stickor 3.25 & 3.5 mm stickor. Det söta lilla spetsmönstret mellan skuldrorna markerar och ger ryggpartiet en elegant finish!



Koftan Secrecy finns att hitta på Ravelry.com och kostar 7.00 USD
-Det kommer bli koftan att sticka till våren, i en härlig, sprakande färg!!


Plagg nr 2 är ett litet enklare sådant. 
Jag satt och letade efter ett mössmönster att sticka då jag har fått hem ett provnystan av Geilsk Hampa och Ull. 
Ravelry är ju utan tvekan bäst, så jag kollade runt lite och kom över mönstret Gwen Stacy av Hailey Knits.




Den här mössan ser ut att ha lagom mycket häng bak, och mönstret med flätor och "popcorn" är ju bara för härligt!
Finns som sagt på Ravelry.com, passar ett garn med 20 m/10 cm, och är gratis!


Trevlig helg!

fredag 22 november 2013

Låt oss räkna om..

Om Du inte redan har, så kommer du någon gång under ditt stickande eller virkande liv stöta på följande problem:

Du har hittat DET mönstret. Mönstret som bara är för perfekt för att inte få bli ett uppstickat plagg! 
Dock är originalet uppstickat i ett väldigt tråkigt garn. Eller så är det kanske av en annan anledning bara helt fel garn för just dig. -Möjligtvis finns inte garnet att få tag i, eller så vill du sticka ditt plagg i ett grövre/tunnare garn.
Anledningar kan vara oändliga. Men svaret är kort och konsist, rätt och slätt: RÄKNA OM!!!

Åhnej, tänker du -suckar och lägger dina fantastiska visioner om den perfekta tröjan, sjalen eller cardiganen åt sidan.

STOPP!!!! Det är inte så svårt som det först kan verka :)
Jag säger -tänk cm!

Det du behöver veta är helt enkelt hur, i cm, stor din stickade bit (läs plagg) ska vara enligt originalmönstret.
Med hjälp av detta kan du räkna ut hur många maskor och varv du behöver med ditt nya garn.

För att få reda på centimeterantalet går du helt enklet på masktätheten som står i möntstret! (eller i värsta fall, den masktäthet som garnet anvisar)

Okej, framför dig har du ditt mönster som är stickat i garnet-som-är-rena-grekiskan-för-dig. Dess masktäthet lyder;
10x10 cm = 13 m på 20 v.

Ditt nya, helt fantastiskt matchande garn i ultimat blandning, har, låt säga, en masktäthet på;
10x10 cm = 19 m på 21 v.

Vi börjar med att räkna ut vad 1 cm ger på vart håll -den lätta matten genom att dela med 10.
Så det grekiska garnet ger 1,3 m på 2 v = 1cm
Ditt fabulösa garn ger 1,9 m på 2,1 v = 1cm

Nu vet vi att enligt mönstret ska vi slå op 108 m för att sedan sticka 39 v.

Originalmönstrets mått, mätt i centimeter, beräknar du som följer;

Dividera antalet maskor i originalmönstret med originalmasktätheten per cm.
Alltså;
108/1,3 = 83 cm bred (avrunda svaret) 

39/2,1 = 19 varv

Nästa steg är att omvandla ovanstående centimetrar till ditt plaggs maskor med hjälp av ditt garns nya, fräscha masktäthet!

Du beräknar som följer;
Bredden: 83 cm * 1,9 m/cm = 158 m.
Varven: 19 cm * 2,1 v/cm = 40 v.

Du kan nu med gott samvete skriva ett tillägg i ditt mönster;

"Med det nya, makalösa garnet slår du op 158 m och stickar 40 v."


Så, nu kan jag enkelt, och helt utan bekymmer få sticka tröjan Owls i Sandnes Alpakka/Ull som är, till skillnad från originalgarnet, ett mycket mjukare och lite tunnare garn. -Så att jag verkligen kan få användning av plagget!

Lycka till alla stickgalningar!!!




onsdag 20 november 2013

Cardigan

Gissa kommande projektet....

Det är så otroligt kallt här i Stockholm. Eller iallafall otroligt kallt för vad min frusna kropp klarar av. Och snart, troligtvis i helgen, kommer frosten..! 
Så jag behöver mer koftor. Även om denna inte har hel knäppning, och endast en 3/4 ärm, så ska den stickas i Sandnes Alpakka och det är ju varmt! Blir perfekt att ha på jobbet!!


tisdag 19 november 2013

Finished

Så är de tvåfärgade tumvantarna i Indiecita 100% Alpacka äntligen färdiga!
Egentligen gick det ganska fort att sticka ett par, men det gick inte helt smärtfritt.. Mönstret är verkligen inget för den som inte stickat så mycket, eller som är färsk på att sticka med två färger! Jag ska se om jag hinner göra en smidig förklaring och lägga ut till er här i bloggen som vill köpa mönstret och sticka ett par.

För vantarna är riktigt fina!


torsdag 14 november 2013

Julklappstips no.1

Det lackar ju onekligen mot jul.
Även fast december inte innfunnits sig än, är julpynt, pepparkakor och julmust ett faktum. -Därför tycker jag att tiden är inne att tänka på julklappar. 

Självklart är de egenstickade raggsockorna, disktrasorna, vantarna och mössan ett fantastiskt mjukt paket att lägga under granen! 
Men även hårda paket -givetvis om stickning kan vara en glädjande överraskning. 
Och, för att slå två flugor i en smäll, behöver man ju även något att häng I granen.

Årets första julklappstips från mig blir den underbara boken "Julkulor av Arne & Carlos".
Här hittar du femtiofem olika mönster på superfina julkulor att stoppa och hänga i granen. De är ju perfekta -går aldrig ur mode, håller för ett husdjurs eller barns vilda framfart och är framförallt ett kul komplement bland den vanliga pynt-kompotten!

Boken kan du hitta i vissa garnbutiker, eller t.ex. på bokus.com, cdon.com eller adlibris.com


måndag 11 november 2013

The DayBreak

Jag har nästan glömt att visa er min Daybreak av Stephen West som jag höll på med för någon/ra veckor sedan. Tror att ni fick en sneakpeak av den när den låg på blockning, men här är den "in-action"!
För övrigt är det grymt svårt att fota ett plagg själv, speciellt om man ska bära det och YTTERST speciellt om det är en sjal som sitter på ens rygg....

Men, håll er till tåls. Så fort jag träffar på någon som har skillsen att knäppa av kameran så ska jag se till att få några kloka bilder på både det ena och det andra!



söndag 10 november 2013

Favoriten

Det måste nästan vara min absoluta favorit-tidpunkt i veckan, söndagskvällarna.
Jag myser åt tanken att faktiskt ha en ny vecka framför mig och en (oftast) lugn kväll för mig själv, eller i gott sällskap!

Just denna söndagskvällen spenderar jag med min stickning av de tvåfärgarde tumvantarna i Indiecita garnet, en härlig kopp av mitt nya favorit te -PUKKA'S licorice & cinnamon, tända ljus i fina små lyktor och en film; Sophies Choise, (med ytterligare en favorit, Meryl Streep)

Såklart sitter även min söta uggla från Åhléns och vakar över mörkret som för länge sedan fallit över ett höstigt Stockholm!



lördag 9 november 2013

Ekens Garn

Efter ett mycket trevligt besök hos Ekens Garn på Ringvägen 64 här i Stockholm, så kom jag hem lite garn rikare och med en ny favoritbutik i åtanke.

Nu ska här stickas tvåfärgade tumvantar med fint mönster i mina favoritfärger!
Vantarna stickas i ett superfint alpacagarn från Peru och Indiecita. Även mönster kommer från Indiecita.

Vantarna kommer ligga i Ekens butik över vintern, och därefter kommer de sitta fint på mina tassar. (yiiipiiiieee!!!!)


fredag 8 november 2013

Panter-stickarna i Stockholmsnatten

Den bästa dagen i månaden är, inte dagen då lönen kommer, utan var tredje torsdag då det är stickcafé på Hötorgets Espresso House med The Stockholm Night Knitters!

Det är så himla trevligt att kliva innanför dörrarna och mötas av ett gäng, alltid med nya ansikten, som ihärdigt arbetar på det ena virkprojektet efter det andra stickprojektet!
Och ännu bättre är det att faktiskt få ta del av den härliga stämningen, träffa nya intressanta människor, prata stickning och allt därtill, och bara få vara sig själv in public och faktiskt njuta av det!

Om ni råkar befinna er i Stockholm torsdagen den 28 november, och mot förmodan inte ha något speciellt för er, så kika in på Hötorgets Espresso House vid, eller efter, 19-snåret. Du är hjärligt välkommen med din stickning! Jag kommer att vara där!!

Kvällens stickcaféprojekt var västen i Sandndes Soft Alpakka som nu börjar få ett bakstycke!
Det blev även lite stickat på en kofta av eget mönster (i ett "ful garn" som jag knappt vill nämna här i bloggen..) Mer om det kommer lite senare när jag kommit en bit!

Nu ikväll, för jag fortsätter såklart att sticka även hemma, så fick jag stickat en rapport på min sido-stickning. (en av dom i högen...)
Det är ett par Owlie Socks av Julie Elswick Suchomel. Ni finner både Julie och sockmönstret på Ravelry med hjälp av länken.
Owlie socks är riktigt fina, och man kan sticka ett par med små pärlor som ögon, eller som jag i detta paret, utan. Båda är lika fint tycker jag (men jag hade inga pärlor i matchande färg till garnet, så det fick bli utan ;)

Sticka lugnt!


lördag 2 november 2013

Stress-stickning

Mitt emellan jobb, släktingar på besök och borttappade SLkort, försöker jag hinna med att sticka på alla projekt.
Jag har en del julklappar i åtanke, men det vette gudarna om dom kommer få tid att bli till..

Det här med att sticka under press är verkligen inget för mig. Jag vill inte och kan inte ha en deadline, för då blir det aldrig av helt enkelt!
Jag kan även tycka att det är jobbigt när jag har lite för mycket i mitt liv och jag måste sno lite tid innan sovdax för att kunna sticka ett par varv. Mina ömma handleder tackar mig självklart, men inte mitt stickhjärta! Det blir inget "flow" i projektet utan endast något varv här och där, en massa minnesanteckningar i opskriften och risken är större att stickningen blir liggandes, ofärdig..

Jag vill själv disponera min sticktid! Hur är ni i dessa situationer?

Västen från Sandnes katalog nr. 1315 i Soft Alpakka är iallafall på G! Nästan bägge framstycken är färdiga och då väntar bakstycket som ska stickas upp ur framstyckena och en uppläggning av halskanten. (om någon förstod vad jag menade där)
Vi får väl se hur det blir...!


måndag 28 oktober 2013

Rainy days

Efter en hektisk helg, med familjen på besök här i Stockholm så har det inte blivigt många uppdateringar här.. förlåt! Men ibland är jag faktisk ledig ;)

Nu sitter jag påväg hem från jobbet. Det fullkomligt öser ner utanför fönstret på tåget. Men det gör mig inte så mycket! Snarare är hösten verkligen på väg och jag som redan dragit fram min vinterjacka tycker att det är lika bra det! Jag sitter ju dessutom bara inne hela dagarna..

Det bästa med mitt jobb just nu är alla garner som jag är omringad av. Bra är också att jag får hem en hel del garn..
Mina garngömmor har drastiskt expanderat de sista dagarna och jag måste snart införskaffa mer förvaring!

På bilden ser ni sockgarner från Sandnes garn, och nu jäklar kan alla jag känner få ett par sockor var i julklapp ;)




torsdag 24 oktober 2013

Staden som aldrig sover

Godkväll alla nattugglor där ute!

Här i Stockholm blir det aldrig riktigt mörkt. Iallafall inte där jag bor. Och jag hyser en sån hatkärlek för det, att jag inte riktigt vet vad jag tycker. 
Jag vill ha det mörkt när jag ska sova. Därför åker både persienn och mörkläggningsgardin ner, köksdörren stängs och jag drar täcket över huvudet. 
Men när jag tittar ut från fönstret, ner på Hornsgatan där man fullkomligt bländas av ljus, vilken tid det än är på dygnet, så kan jag inte låta bli att älska det! 
Gatan sover aldrig och jag kan när som helst välja att gå ut från ensamheten i lägenheten och bli delaktig i trafiken, ljuden och ljuset. 

Jag syns och finns när som på dygnet.

I övrigt stickar jag vidare. På vadå? 
Jo, jag har fått ett nytt projekt (ett till i högen). Denna gången är det ett skyltfönster-plagg till mor och fars butik nere i Skåne.

Förresten så vill jag passa på att hälsa till alla er där nere som samlas var torsdag och har stickcafé! Hoppas vi syns snart!

Skyltfönsterplagget är en superfin väst från Sandnes Garn ur katalog 1315; Alpakka Mix
Jag stickar modell 7 i Sandnes Soft Alpakka fv.4554.
Som för övrigt är min favoritfärg, burgundy röd!


Vi ses i sticknatten!

måndag 21 oktober 2013

Vad stickar Du på nu?

Jag har ju som vanligt en mängd projekt på gång.
Fast för tillfället är det ett par sockor och denna fina sjal, eller det som kommer bli en sjal. Mer än såhär får ni inte se ;)


Det är ytterligare en av Bente Geils fantastiska kreationer, sjalen Grib Garnet som du kan se på här.
Jag stickar min Grib Garnet i Geilsk Tunn Ull fv. 23.

Stickar Du en Grib Garnet?
Vi ses i stickdjungeln!!

Porträtt; Kaffe Fassett



Kaffe Fassett (uttalas [kejf asset]) föddes i San Francisco, Kalifornien år 1937.
Han räknas som en av samtidens mest färgstarka och innovativa textilkonstnärer, då Kaffe är mest känd för sina stickade och kviltade kläder, men har även visat prov på fantastisk teknik inom broderi, lappteknik och keramik.
Kaffe vill "måla" med hjälp utav garn, tyg eller mosaik och skapa en levande bild.

Vid 19-års ålder vann Kaffe ett stipendium till Museum of Fine Arts School i Boston, men avbröt sina studier efter 3 månader och åkte till London för att måla.
År 1964 bosatte han sig i England för gott.

Vid ett tillfälle besökte Kaffe en skottsk ullfarm med sin vän, tillika designern Bill Gibb, och introducerades så för färgrika garner.
Landskapets färger runt omkring inspirerade Kaffe, och målet blev att hitta garner med samma färger -att måla med.
Vid dagens slut åkte Kaffe från ullfarmen med 20 färger av Shetland ull och ett par stickor. På tåget hem lärde en passagerare honom att sticka, och här började äventyret som idag resulterar i över 30 olika böcker med design.
Kaffes första design fick en hel sida i Vouge Knitting Magazine, vilket är helt unikt i sig.

Kaffe Fassetts främsta prioritet har alltid varit färg och mönsterkombinationer, snarare än själva konstruktionen på plagget. Sedan 80-talet har Kaffe sammarbetat med designern och läraren Liza Prior Lucy, med just konstruktion.
Tack vare Liza, har Kaffe fått möjligheten att designa tyger, kostymer och scensättningar för the Royal Shakespear Company, vid sidan om sitt egna arbete med allt från stickning, border, mosaiker, kviltning med mera.



Kaffe har även slått igenom rejält med sina böcker, mönster- och materialsatser och utställningturnéer.
Han är den första textilkonstnären någonsin att ensam ha fått ställa ut sina verk och idéer vid Victoria & Albert Museum i London.
Utställningen blev mycket populär och turnerande runt i nio olika länder, bl.a. i Sverige; på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm år 2006.

Vid sidan om allt arbete har Kaffe också varit programledare för hantversrelaterade tv- och radioprogram för BBC och Channel 4, inklusive hans egna program Glorious Color.

Kaffes verk är djärva, personliga och innehåller hela färgspektran samtidigt som det är en delikat mönsterkonstruktion. Det är helt enkelt fantastiska kombinationer av färger och mönster i ett och samma plagg, utan att det blir för rörigt eller svårförstått.

I dagsläget har Kaffe ett tätt samarbete med Rowan, där han designar för Rowan Patchwork and Quilting samt allehanda stickade plagg och projekt för Rowan Yarns.




På sin hemsida Kaffe Fassett Studio, kan du läsa mer om denne fantastiska man och hans mönster, idéer och verk.

Kaffes böcker finns givetvis att få tag i på svenska. De flesta biblioteken brukar ha någon eller några utav hans böcker, men annars finns de att få tag på i olika bokhandlar eller på nätet.
Många mönster kan verka lite för svåra eller mäktiga för att man ska ta sig an projekten själv. Men en bok utav Kaffe Fassett kan vara lika så fin att ha placerad på soffbordet eller i en hylla, så att man enkelt kan öppna den då och då för inspiration eller en uppiggande färgklick i vardgen!

fredag 18 oktober 2013

Blocking with a wire

Godkväll alla nattugglor!

Hektiska dagar med mycket innehåll resulterar lätt i få uppdateringar på bloggen.. Men mycket har hänt i min stickvärld kära ni!

Jag har ju varit på jakt efter ett härligt stickcafé. Ett gäng hängivna stickare att fördjupa sig i garn och mönster med, över en kopp kaffe några timmar.
Som hastigast kom jag att tänka på Stickklubben, via vilka man kan hitta den fantasticka Stickpodden. Jag vet att det nämnts i några avsnitt att Göteborg fått en stickklubb osv, och då tänkte jag att det borde ju faktiskt finnas en i Sveriges huvudstad!
Mycket riktigt.. Igår kväll tog jag tunnelbanan till Hötorget och klev innanför dörrarna till Espresso House över gatan. Det är ett ganska stort café och mycket folk är i rörelse.
Men mitt bland kaffekoppar, bakverk och Stureplans-nissar, skymtade jag ett gäng ivrigt flinka fingrar i de gladaste färger på garn. Lycka!

Och kvällen blev superhärlig!
Jag och 6 andra kvinnor satt mitt i Stockholms kvällsrush och stickade, drack kaffe, pratade fibrer, Ravelry och surfplattor och skrattade som bara den! Servitörer kom tilm och med och fotade oss, och det är sällan jag känt mig så "mig själv" i ett hektiskt, kaffedoftande Stockholmssorl.

Mitt stickprojekt den kvällen var min fina Daybreak sjal av Stephen West. 
Då var jag på sluttampen, och fick stickat undan ett par tråkiga räta och aviga varv med huuur många maskor som helst!
NU däremot, så är sjalen KLAR och på blockning!

Jag besökte butien Litet nystan på Sankt Paulsgatan i eftermiddags och införskaffade två supersmarta s.k. Blocking Wires. Det är helt enkelt en vajer i rostfritt stål som är bra att använda när du ska blocka sjalar, eller andra "känsliga" kanter. Du trär vajern igenom den yttre raden med maskor, och bäst blir det om du är noggrann och plockar tätt med maskor, och sedan lägger du ut ditt plagg som vanligt på en matta el handduk. Nu krävs det endast ett par nålar för att hålla vajern på plats och om man, som jag, vill ha kanten på min sjal böjd.
Med denna blocking wire får du inte några fula små "utbukter" i plagget som är så lätt hänt om man använder endast nålar.

Vi får se imorgon hur det torkade resultatet ser ut!
Vi ses i sticknatten!




onsdag 16 oktober 2013

Lille Tulletop

Så er den lille Tulletop færdig!



Lilla Tulletop är färdig, blockad och har fått knappar isytt. Jag är nöjd med resultatet!
Min Tulletop är stickad till en 2åring i Geilsk Bomuld og Uld fv. 2C. Knapparna är 18 mm klassiska pärlemorknappar i en vit färg.

Har Du stickat en Tulletop? Skriv och berätta!

måndag 14 oktober 2013

Stickläsning

Nej, det där stickcaféet var inget att hänga i julgranen direkt.. Tror att det mest var ämnat åt den yngre ungdomen som en slags "efter skolan aktivitet". Inget för den stickgalna helt enkelt.

Tog tunnelbanan tillbaka till hem igen, men wow vad jag slås över hur fantastiskt vackert Stockholm är. Jag ska banne mig ta en kväll och bara vandra runt här på söder. Gamla stan i all ära, men stora delar av söder har en hel del att berätta själv!

Det blev ett boklån iallafall. Eller två egentligen; Kaffe Fassett stickar igen och Sticka med Kaffe Fassett.
Jag ska berätta mer om denne otroliga man och hans kreationer. Kanske i ett litet "porträtt", ett tillägnat blogginlägg just för Kaffes räkning.

Till en början kan jag ju nämna att man inte uttalar hans namn just "kaffe", utan i fonetisk skrift heter han [kejf asset]. Man kan tänka på att det ska rimma med "safe asset".
-En liten början om stickkungen. Eller en utav dom iallafall..

Nu fortsätter stickandet på Tulletop, antagligen med en härlig kopp kaffe (inte kejf asset då...;)) och med ett avsnitt utav Bron|Broen. Kolla in den serien alltså! Går på SvT och finns även på Netflix för den som inte kan vänta en hel vecka på fortsättningen...

Vi ses i sticknatten!


Den lille søde Tulletop

God eftermiddag alla från det något gråmulna Stockholm!

Dagen har varit lång, och energin som bortblåst. Hade tänkt att åka in till stan, men jag hamnade istället framför min tablet med tvserien Bron|Broen och med en härlig stickning i handen.

Just nu på mina stickor sitter det många olika projekt. Inte helt ovanligt egentligen.. Medan min Daybreak av Stephen West tillfälligt har tagit semester, och då de fina sockorna i Noro Taiyo Sock blivigt lite enformiga, så har jag galnings-stickat på den lille söta Tulletop från Geilsk Strikkedesign.

Lille Tulletop blir stickad utav Geilsk Bomull og Ull, och har ett fint kryssmönster hela vägen. Jag har precis kommit en mönsterrapport ovanför ärmegaben (förlåt min dansk/svenska) och nu börjar jag känna målet, hägrandes där framme någonstans i mitten på mitt andra nystan.
För även om kryssmönstret är väldigt fint, så är det inte helt jätteroligt i längden.. Man får köra ett par varv, pausa, och sedan fortsätta så för att hålla orken uppe. Åtminstone ifall du frågar mig. Men så är jag nog också ett mycket svårt fall i kategorin "psykisk och mental stickning".
Detta är säkert inget vedertaget begrepp, men isåfall så myntar jag det här och nu. Ska förklara vidare någon gång om vad jag menar, ifall det nu är någon som känner att han/hon skulle kunna passa in i kategorin också..

Här har vi i vilket fall lille Tulletop, som jag förövrigt stickar i str. 2 år.



Nu ska jag raskt skynda vidare till tunnelbanan och åka till, vad jag tror kan vara, ett stickcafé. Jag vet inte om det är det, eller för vilken målgrupp det är, men man måste ju chansa lite! Det är på ett bibliotek, så i värsta fall kan jag ju alltid låna hem någon stickbok eller liknande ;)

Ses i stickdjungeln!

söndag 13 oktober 2013

Flykten slutar här


Flykten slutar här

Varje dag tvingas barn över hela världen att fly från förföljelse, förtryck, krig, fattigdom, våld och övergrepp. Tusentals av dessa barn kommer varje år till Sverige. Väl i Sverige ser vi dagligen exempel på att dessa barn får sina rättigheter kränkta. Med detta inlägg vill jag rikta ljuset mot dessa kränkningar och ge barn på flykt en röst.
Barnkonventionen är en samling mänskliga rättigheter för barn. Den slår fast att barn har egna rättigheter och ett människovärde som måste respekteras, samtidigt som barn har speciella behov av skydd och stöd. Sverige skrev under barnkonventionen redan 1990, men den gäller ännu inte som svensk lag.
Om barnkonventionen gällde som svensk lag skulle beslutsfattare tvingas ta barnets rättigheter på större allvar och kunskaperna om barnets rättigheter skulle öka. Barn på flykt måste få sina rättigheter tillgodosedda. Jag har skrivit under för att göra barnkonventionen till svensk lag. Gör det du också! Flykten slutar här.

fredag 11 oktober 2013

Doft av sensommarn

Alla goa och glada stickvänner!
Jag stickade mig en halsduk i härliga Noro Aya för ett litet tag sen- några tyckte att den blev bra och jag skrev ner mönstret för att dela med mig av till er.
Halsduken är en ganska enkel lösning, för jag tycker att färgerna och garnets struktur ska få komma riktigt till sin rätt!
Här nedanför hittar du mönsterbeskrivningen: Klicka på länken och spara eller skriv ut det och STICKA PÅ!!





Noro Taiyo Sock

Bara ett kort tag, såhär efter min flytt till Stockholm så saknar jag garn. Mer än någonsin faktiskt. Det är inte lika tillgängligt längre, och det har redan gått mig på nerverna..

Så vad gjorde jag då igår?
Jag tog mig en promenad utav den lite längre sorten och besökte garnbutiken "Litet nystan" på St Paulsgatan. 
En liten, långsmal och mysig butik med ett brett sortiment, men främst med ett par av mina favoriter.
Jag ska även säga att butiken kändes aningen rörig i min mening. Jag vill ju recensera både positivt och negativt, eftersom att det är det verkligenheten är.. Eller hur!

I vilket fall så kunde jag inte hålla mig från att köpa lite garn.. Jag är ett stort fan utav japanska Noro och hittade Taiyo Sock Yarn som jag inte tidigare stickat med. Det något högre priset till trots, köpte jag 2 olika nystan då bägge färgvalen kändes fröken Lindblom!

Nu ska här stickas sockor och jag ska bli superfin om fötterna!


Vi ses i stick djungeln!
(snart kommer ett mönster utav mig upp här på bloggen. Först ska alla tekniska detaljer fixas..)



Hej Alla stickgalningar och hjärligt välkomna till min blogg!

Här hos Fröken Lindblom Stickar, kommer du att få läsa en hel del om just stickning, garn, tips och idéer, mönster, vad jag stickar på just nu och mycket mer.
Tveka inte att hör av dig om du har funderingar, frågor eller kanske en och annan idé själv?!

Snart kommer det första riktiga inlägget upp och jag hoppas att du ska ha nytta utav det!

Vi ses i stickdjungeln!
//Sofia